Yönlü Sondaj Nedir?
Uygulama bakımında su, petrol, doğal gaz, bilgi veya diğer yeraltı hedefleri için açılan kuyuların çoğu, doğrudan yeryüzüne açılan dikey kuyulardır. Bununla birlikte, dikey dışında da yöntemler mevcuttur.Yatay Sondaj yöntemleri de mevcuttur.
Neden Dikey Olmayan Matkap Kuyuları?
Yönlü ve yatay sondaj, bitişik toprakların altındaki hedeflere ulaşmak, gaz sahası gelişiminin kapladığı alanı azaltmak, bir kuyudaki “ödeme bölgesinin” uzunluğunu arttırmak, kırıkları kasıtlı olarak kesiştirmek, kabartma kuyuları inşa etmek ve toprakların altına fayda hizmeti kurmak için kullanılmıştır.
Sondaj Metodolojisi
Çoğu yatay kuyu yüzeyde dikey bir kuyu olarak başlar. Delme, matkap ucu hedef kaya ünitesinin birkaç yüz metre yukarısına kadar ilerler. Bu noktada boru kuyudan çekilir ve matkap ucu ile matkap borusu arasına bir hidrolik motor bağlanır.
Hidrolik motor, sondaj borusundan bir sondaj çamuru akışı ile çalıştırılır. Matkap ucunu, uç ile yüzey arasında tüm sondaj borusunu döndürmeden döndürebilir. Bu, ucun matkap borusunun yönünden sapan bir yolu delmesine izin verir.
Motor kurulduktan sonra, uç ve boru kuyudan aşağı indirilir ve uç, kuyu deliğini birkaç yüz metrelik bir mesafe boyunca dikeyden yataya yönlendiren bir yol açar. Kuyu uygun bir açıya yönlendirildikten sonra, dümdüz ileri delme devam eder ve kuyu hedef kaya birimini takip eder. Kuyu ince bir kaya biriminde tutmak dikkatli bir navigasyon gerektirir. Sondaj aletleri, sondajın yönünü belirlemek için kullanılır. Bu bilgi matkap ucunu yönlendirmek için kullanılır.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN